FilmTips.dk

No - Film anmeldelse

Årstal: 2012     IMDb | iCheckMovies Instruktør: Pablo Larraín Spilletid: 118 min Genre: , , ,
8/10

No tager udgangspunkt i den farverige reklamekampagne, hvis formål var at slå Pinochet ved folkeafstemningen i Chile, 1988. Vi følger en af kampagnens hovedmænd, René Saavedra. Han kæmper dagligt for at udnytte de tildelte 15 minutters sendetid på en mere forhåbningsfuld og forfriskende måde, end datidens politiske kampagner ellers lagde op til.

Både filmens stil og skuespil virker enormt troværdigt. Gael García Bernal spiller overbevisende i hovedrollen som den visionære reklamemand. Dog når man ikke at blive helt så følelsesmæssigt involveret i den sidehistorie der kører om hans privatliv, men det skyldes nok primært manuskriptet. Derudover benyttes nogle af datidens oprindelige nej-reklamefolk til rollerne som lederne af ja-kampagnen – en fin lille ironisk hilsen til deres ineffektive kampagne.

Filmen er overordnet set velinstrueret og blandingen mellem fiktion og ægte billeder fra de gamle reklamer og nyheder er utroligt effektivt. Især fordi No er indspillet på samme måde som man gjorde dengang, så den visuelle stil matcher perfekt – bedre end Instagram-billeder. En del scener har et forholdsvist neutralt lydbillede, hvilket giver god kontrast til scener, hvor lyden er og bør være væsentligt mere dominerende.

No er en god politisk film om de 25 år gamle hændelser, med forfriskende og unik visuel stil. Undervejs i filmen bliver man grebet af kampagnens stadig virkningsfulde magt. Det er en film jeg vil anbefale til de fleste, især naturligvis til historie interesserede.

Leave a Reply