FilmTips.dk

På denne side vil du kunne finde en oversigt over de genrer og kategorier der benyttes her på filmtips.dk.
De er som følger:

Standard genrer:

Jeg vil markere samtlige film med deres genre(r). Jeg tager primært udgangspunkt i IMDb-genrerne som er som følger:

Ekstra genrer:

Derudover har jeg tilføjet mine egne ekstra genrer:

Agent Film der omhandler hemmelige agenter, fx James Bond, Bourne, osv.
Biler Film der typisk indeholder mange biljagter, racerløb, osv. For eksempel Fast & Furious filmene.
Chick flick Film som primært henvender sig til kvinder. Handler typisk om kærlighed og parforhold. Nogle af dem formår dog også at fange mænds opmærksomhed. Eksempel: Agent Catwalk, Bridget Jones Dagbog, Love Actually, osv.
Gangster Film der på den ene eller anden måde afspejler et gangstermiljø, fx Gangster Squad, Goodfellas, osv
Heist Film med bankrøverlignende plot, fx Heat, The Town, The Sweeney, osv.
Hævn Et tema jeg finder meget interessant, som efterhånden findes i en hel del film, fx Old Boy, Hanna, osv.
Indie Film som hverken har samme budget til skuespillere eller markedsføring som de store blockbuster film. Behøver absolut ikke være dårlig kvalitet, men fortæller ofte en god historie uden special effects. Eksempel: The We and the I, Gimme the Loot, osv.
Katastrofe Jeg kan ikke løbe fra at jeg normalt er ganske godt underhold af de ofte klichéfyldte katastrofefilm, fx The Day After Tomorrow, Deep Impacts, osv.
Martial arts Film som primært omhandler en eller anden form for kampsport, fx The Raid, Ip Man, osv.
Post-apokalyptisk Endnu en undergenre som jeg er fascineret af – handler om hvordan vi egentligt ville opføre os hvis vores civilisation skulle gå under, fx The Road, The Book of Eli, osv.
Road movie Film hvor handlingen primært udspiller sig undervejs på en rejse. Eksempel: Thelma & Louise.
Socialrealisme Film som tager udgangspunkt i virkeligheden. Eksempel: Bænken, 10 Timer til Paradis, osv.
Splatter En undergenre til gysere – film hvor blodet flyver om ørerne på en på en sådan måde at det er mere sjovt end skræmmende, fx Piranha filmene.
Superhelte Film som omhandler superhelte. Eksempel: Iron Man 3.

Kategorier:

Filmkategorier som jeg benytter som supplement til genrerne for at I bedre skal kunne finde en film I har lyst til at se. Hermed en forklaring af hvad jeg mener med udtrykkene:

Anbefalet En film som indeholder så mange interessante elementer, originale ideer eller som skiller sig positivt ud for sin genre at jeg vil anbefale den på trods af at den ikke nødvendigvis har fået topkarakter. Eksempel: The Raid, fordi den er sin genre (action/kampsport) så overlegen.
Date film Film som er velegnet til en date. Kan godt handle om kærlighed – om end ikke nødvendigvis – men vil typisk også have indhold som fanger fyrens interesse. Eksempel: Silver Linings Playbook, da der er lidt amerikansk fodbold-snak og Jennifer Lawrence til mændene og lidt dans samt Bradley Cooper til kvinderne.
Feelbad En feelbad film er en film hvor du lige skal sunde dig efter at have set den. Den er formentligt tankevækkende, provokerende og kan indeholde stødende scener. Nogle vil formentligt føle ubehag ved at se den, typisk fordi den er meget realistisk voldsom eller omhandler ubehagelige emner. Ikke en film jeg vil anbefale til en første date. For nogle vil det være en film man kun ser én gang, på trods af at det er en god film. Eksempel: Jagten, da den omhandler et emne som pædofili.
Feelgood Film hvor man ikke kan lade være med at smile og tænke at det hele nok skal gå når man har set den. Omvendt feelbad film, så er den mere velegnet til første date. Eksempel: De Urørlige, pga. dens livsglæde og smittende humør.
Filmnørd En film som måske ikke er noget for den almindelige filmseer, måske pga. langsomt tempo som ikke er drevet af action, ikke så meget dialog, årstal, sprog, i sort/hvid, osv. Se den hvis du har lyst til at udvide din horisont og måske endda udfordre dig selv. Kræver lidt mere af tilskueren end den gennemsnitlige film. Typisk er selve filmhåndværket så meget i top at det kan nydes i sig selv. Eksempel: The Master, fordi den er instrueret så utroligt flot.
Guilty pleasure Film man holder mere af end man egentligt burde. Ofte film hvor man kan grine af de fejl der er, hvilket bare gør den endnu sjovere. Man skammer sig, men man nyder at se filmen. Eksempel: Deep Blue Sea, fordi man ikke burde holde af film med genmanipulerede, intelligente hajer – men det bare er så pokkers god underholdning.
Helaftensfilm Film med en spilletid på over 2 timer og 30 minutter (150 min). Gennemsnitsspilletiden er jo steget siden 80’ernes komfortable 1½ times film, så efterhånden tager de fleste film over 2 timer og jeg har derfor sat definitionen for en helaftensfilm op til over 2 timer og 30 min. Eksempel: Django Unchained, fordi den tager 2 timer og 45 minutter.
Hverdagsfilm Ikke nødvendigvis en dårlig film, men en film man kan sætte på efter en lang dag, hvor man ikke magter at sætte en 3 timers film på. Vil typisk have en spilletid tættere på 90 minutter end på 120. Eksempel: Limitless, fordi det ikke er en særlig lang eller vandvittig dyb film, men stadig god underholdning.
Popcorn En betegnelse der ofte vil dække over udtrykket “hjernedød action”. Bruges typisk til action-film med masser af gode effekter, men som ikke nødvendigvis har særligt nuancerede karakterer eller et særligt advanceret plot. Men derfor kan det stadig godt være en god filmoplevelse – bare på sine egne præmisser. Eksempel: Gangster Squad, fordi det er en lige ud ad landevejen film med flotte actionscener, men kun todimensionelle karakterer og et tvivlsomt manuskript.
Remake En genindspilning af en tidligere film. Kategorien siger ikke noget om filmen er bedre eller dårligere end originalen. Hvis jeg skulle have set begge versionen vil det muligvis nævnes. Eksempel: 3:10 to Yuma, fordi det er et remake af en gammel western. Har dog aldrig set originalen.
Super Lyd Denne kategori gives typisk til blu-ray film og betyder at filmen har et fantastisk godt surround-lydspor, hvilket jo også kan vække begejstring i sig selv. Kan i visse tilfælde dog godt gives til film der har så god lyd i biografen at jeg også forventer de vil have det på bluray – eller at det i hvert fald også er et plus ved biografoplevelsen. Jeg har desuden lavet denne liste over blu-ray med imponerende surround, som også indeholder film jeg ikke har nået at anmelde her på siden endnu. Eksempel: 3:10 to Yuma, fordi man ikke er i tvivl når kuglerne flyver om hovedet på en i dette flotte 7.1 surround mix.
Tudefilm Film hvor de fleste (eller i hvert fald mig) vil have svært ved at holde en enkelt tåre eller to tilbage. Nogle foretrækker disse film som en slags ventil hvis de føler at de har brug for at græde. Eksempel: The Impossible, fordi de uddelte Kleenex ved indgangen og hele salen praktisk talt sad og hulkede igennem det meste af filmen.
Twisted Film hvor plottet en eller flere gange forsøger at twiste i et forsøg på at narre dig. En af mine favorit-kategorier. Eksempel: The Usual Suspects, fordi… at det kan jeg ikke fortælle dig uden at ødelægge filmoplevelsen for dig. Se den uden at vide mere.
Tømmermænd Film som egner sig til tømmermænd, fordi det ikke er så vigtigt om man lige får en lur undervejs. Typisk ret dårlige film. Eksempel: Stolen, fordi plottet og næsten samtlige andre elementer er så piv ringe at du ikke har lyst til at se den hvor du er ved dine fulde fem.
Categories: Info

Leave a Reply