FilmTips.dk

I morgen, fredag d.26.april 2013, åbner Palads igen op for deres nyrenoverede sal 1. En af ændringerne er, at der indføres “3D-lyd”. Nu tænker du måske som så mange andre: “Jamen, er surround ikke allerede i 3D?”

Det er dog ikke helt rigtigt, selvom flere films lydspor giver en simuleret oplevelse af at fx en helikopter flyver over hovedet på én. Biografen går fra et traditionelt 5.1 surround setup, hvor alle højtalere – i princippet – sidder i samme højde, til et nyt 11.1-system ved navn Auro eller Auro-3D. Forskellen er, at der i et 11.1 Auro setup benyttes forskellig højde på højtalerne.

For at illustrere det har jeg fundet et billede fra et 9.1 Auro-3D hjemmebio setup, hvor man tydeligt kan se, at hver lytteposition har en højtaler placeret både højt og lavt. Til sammenligning ser et normalt 5.1 hjemmebio-setup sådan ud.

Et hjemmebio 9.1 Auro setup.

Et hjemmebio 9.1 Auro setup.

Formålet er at få en væsentlig bedre fornemmelse for lydens højde. Tidligere har biografernes 5.1 eller 7.1 systemer kun drejet sig om hvorvidt en lyd var foran, ved siden af eller bag publikum. Med udbredelsen af 3D film, hvor billedet jo til tider også bevæger sig ud i salen, giver det god mening at man også kan definere højden på lyden. Men det virker jo naturligvis også til at skabe et mere detaljeret lydbillede for normale 2D film. Det kan illustreres således:

Source: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Auro_11.1_soundfield_diagram.png

Forskellen mellem traditionelt 5.1 surround og 11.1 Auro 3D-surround. Kilde.

Reelt set har biografen jo mange flere højtalere end 11, men flere af dem vil bare gengive samme signal.
For en biograf vil det ligne noget lignende dette her. Bemærk at højtalerne i dette tilfælde er grupperede sammen med 2, 3 eller 4 højtalere i hver gruppe.

11.1 Auro 3D kalibreringsbillede i en biograf.

11.1 Auro 3D kalibreringsbillede i en biograf.

Der findes et endnu mere advanceret system, Dolby Atmos, som understøtter op til 64 højtalere der fordeles i både loft og vægge. Det har de fået i Bio Næstved, som det eneste sted i Danmark og kun det 4. sted i Europa der har fået Dolby Atmos installeret. Jeg har ikke selv prøvet det endnu, men det skulle være ganske effektivt. Et Dolby Atmos setup ser således ud:

Dolby Atmos biograf setup.

Dolby Atmos biograf setup.

Jeg håber du har fået et indblik i hvorfor udtrykket “3D-lyd” ikke er helt forkert at benytte om disse surround systemer. Det næste trin herfra er op til dig selv – nemlig at opleve det med dine egne ører.

Categories: blog post, Teknik

Leave a Reply